93 148 87 53 (Dill a div de 10 a 13h) contacte@horalliure.com

I continuant amb el post anterior, volem insistir en la necessitat de conscienciar-nos tots plegats de la importància d’introduir joc no sexista des de la més petita infància. Volem fer una reflexió de com es presenten les joguines en la majoria de catàlegs i donar a conèixer iniciatives d’empreses que han defugit dels estereotips per presentar les joguines. Doncs les joguines no tenen sexe…

Creiem que hem de treballar per un joc en comú, que no separi els infants en funció del seu gènere, que animi a participar a tothom i representi a totes i tots, doncs només treballant per la coeducació aconseguirem que noves generacions pugin respectant a les persones com tal com som, i visquin en un món més just.

Sovint les nenes es veuen abocades i representades en jocs on simplement es posa en valor el seu físic. Aquesta pressió que hi ha sobre el cos de les nenes, que les ensenya que sempre han de estar guapes, va íntimament lligat al fet d’agradar als altres, i té la conseqüència directa que aprenen a ser només valorades per les seves característiques físiques, deixant en segon pla la resta de valors i capacitats que tenen. Desenvolupen al màxim la capacitat d’agradar en detriment d’explorar altres camins menys esclaus.

I no només ho veuen en els joguines, és tota la societat que els marca aquest camí: publicitat de joguines i qualsevol altre producte, ho veuen en marquesines de farmàcies, en cartells a parades de busos, balles publicitàries, anuncis de televisió, etc, i les joguines que els hi regalem només fan que assentar totes aquests inputs que venen de fora. I per altre banda, el nen que té una predisposició cap a aquest tipus de joc, és tildat de “marica” o “nena” i reprimit i oprimit durament. És molt difícil protegir a tots els infants de tota aquesta pressió, però el paper que sí podem tenir les mares i pares és precisament no continuar estereotipant aquests rols amb les joguines que els hi regalem.

I aquest és el missatge que volem comunicar en el vídeo que hem preparat:

Les imatges són presses dels catàlegs de joguines de les principals empreses que hi ha al mercat, fent un anàlisis d’un total d’onze catàlegs, entre els quals, els que van obtenir pitjor resultat són els catàlegs de la cadena de botigues Tio Sam (que s’anuncien des de la seva pàgina web com la millor cadena de joguines de Barcelona) i Juguetilandia (que tenen botigues arreu de tot el territori espanyol); i entre els catàlegs menys sexistes, tenim a Imaginarium, i Toyplanet, tot i que no podem dir que arriben a la perfecció, si veiem una clara intenció i voluntat explícita d’eradicar el sexisme entre les seves pàgines. Hi ha altres, com Eurekakids, que poden tenir una intenció, però encara molt poc treballada i en un camí estereotipat.

Alhora de realitzar aquest anàlisis hem tingut en compte com estaven exposades les joguines, gènere del infant que sortia jugant amb les joguines exposades, colors de les pàgines segons la tipologia de joguines, nombre de nens totals que apareixen al catàleg i nombre de nenes totals que apareixen al catàleg.

Sempre hi ha una presència de nens molt més amplia, les nenes apareixen en menor nombre dins el catàleg i la gran majoria només en rols estereotipats. A excepció dels 2 catàlegs esmentats (Toyplanet i Imaginarium) podem afirmar que en tots els catàlegs les nenes es fan càrrec dels bebès,  juguen a cuinetes, perruqueries i salons de bellesa, planxen la roba i cusen, tenen cura d’animalets “bufons”, es disfressen de princeses, i fan manualitats (recordem que dins el patriarcat tradicional l’artesania pertany al món femení i l’Art al masculí). Totes les seves nines, totes, s’han convertit en nines amb cossos absolutament “perfectes” i mesurats, controlats, de les que poques podran veure’s reflectides de grans. Evidentment el seu món és exclusivament rosa. Mentre que els nens apareixen com a exclusius usuaris de jocs d’acció, cotxes, ciència, violència i futbol. Si una nena vol portar un patí o conduir un cotxe, indubtablement aquest és rosa, no sigui que apareguin massa masculinitzades al volant! I volem remarcar el tema de la violència, doncs en una societat per la pau, o que almenys així ho transmetem als nostres infants, encara continuen apareixent en absolutament tots els catàlegs infantils joguines relacionades amb les armes i violència.

En aquesta línea, la cooperativa Fil a l’agulla, ha preparat un recull de botigues on trobar joguines i contes no sexistes; compartim l’enllaç amb vosaltres on trobareu també un recull de contes “diferents” molt enriquidor.

Us animem a tenir en compte tots aquests factors aquesta campanya de Reis, i que ajudem als nostres infants a créixer en valors i igualtat. I acabem, tal i com hem començat afirmant que les joguines no tenen sexe; i afegim: ni els infants predilecció, és la societat que els fa triar.

 

Share This