Oferim aquests especial sobre la cultura de la pau, donat que el passat 30 de gener es va celebrar el Dia Escolar de la No-violència i la Pau, oferim un recull de títols relacionats amb la resolució de conflictes, el dret dels infants a viure en pau, en un ambient de respecte i tranquil•litat.
Tot i que a les entrades amb temàtica especial de L’hora del Conte intentem buscar títols on els personatges no estiguin estereotipats, és una tasca titànica i a vegades impossible de realitzar. Sovint ens trobem que els contes que treballen temes concrets no incorporen transversalment la perspectiva de gènere i diversitat, cal demanar a les editorials que facin un esforç a introduir aquestes perspectives no només en línies de contes específiques, sinó a totes les publicacions.
La Leyla descobreix el silenci. Galia Bernstein. Editorial Astronave, 2019. Obrim amb una proposta que ens va enamorar des de primer moment. La Leyla ha de descobrir com entre tant d’enrenou familiar, pot trobar moments pel descans, el silenci i el seu benestar. Una proposta que ens ensenya que si estem bé amb nosaltres mateixes i respectar les nostres necessitats, les persones, aprenem a estar bé amb tota la resta.
Monstruo Azul. Olga de Dios. Editorial Apila, 2020. El Monstre Blau té els braços molt llargs, i encara no sap com usar-los per ser dels millors… Posa de manifest la importància d’educar els nens en valors que fugin de la masculinitat hegemònica que violenta les dones, els animals i el planeta, per posar la vida al centre de la societat. Un altre títol d’Olga de Dios que ens enamora.
La niña silencio. Cécile Roumiguière i Benjamin Lacombe. Editorial Edelvives, 2011. L’àlbum ens presenta una nena que viu en una cova de llops… És important escoltar els silencis de les criatures per adonar-nos que sovint parlen profundament. Volem matissar que la nena està molt estereotipada, i cal tenir sempre present el conjunt de la biblioteca per equilibrar amb altres títols amb personatges no estereotipats. Proposta per canalla més gran, a partir de 8 anys.
El llapis màgic de la Malala. Malala Yousafzai, Kerascoët. Alianza Editorial, 2017. Narra la biografia de la persona més jove que ha rebut el premi Nobel de la Pau, una nena pakistanesa en lluita pels Drets de les nenes a estudiar, i viure en un món sense violència i guerra. A partir de 5 anys.
Plantant els arbres de Kenya. Claire A. Nivula. Editorial Juventud, 2012 (també podeu trobar altres edicions de la mateixa història, però la il•lustració, que combina puntillisme, d’aquesta edició, és un poema visual). Narra la història real d’una altra dona guanyadora del Premi Nobel de la Pau, la Wangari Maathai, el 2004. La Wangari va créixer a Kènia en una zona molt frondosa que va ser desforestada, i gràcies al seu esforç i decisió va canviar la manera d’entendre la relació amb la natura i els arbres. A partir de 6 anys.
També volem donar a conèixer els recursos coeducadors amb relació al Dia Escolar de la No-violència i la Pau que ofereix l’associació Ca la Dona. A aquest enllaç descobrireu un recull de contes on es posa més específicament el focus en les guerres, per superar-les. Val molt la pena tenir en compte els títols que presenten per treballar per una cultura de la pau des de primera infància.
Acabem apropant-vos espais i llibreries feministes on podreu trobar aquest i més títols per crear biblioteques lliures d’estereotips, per la pau i la justícia social:
Llibreria Còmplices al Gòtic, especialitzada en LGTBI; a Internet Berkana, amb la mateixa temàtica; Llibreria Pròleg, la llibreria de les dones històrica de Barcelona, al centre també; llibreria La Panafricana, al Raval, especialitzada en literatura de temàtica africana i de migracions; llibreria Prole, al costat del mercat de Sant Antoni; La Raposa, llibreria cooperativa feminista al Poble-sec; i al Poble-sec també trobareu la llibreria La Carbonera; i a Sant Antoni una altra llibreria referent, la Calders; La Caníbal, cooperativa llibreria, editorial i productora, entre Gràcia Nova i Sagrada Família; La Ciutat Invisible, un altre projecte cooperatiu i autogestionat, a Sans.
Gràcies a elles, i totes les llibreries que treballen per crear nous imaginaris a la infància!