93 148 87 53 (Dill a div de 10 a 13h) contacte@horalliure.com
lhoradelconte10_especial prev abus

Aquest mes se celebra el dia 28 de juny l’Orgull LGBT per reafirmar el sentiment d’orgull sobre les identitats i orientacions sexuals i de gènere tradicionalment marginades, reprimides i perseguides, i per visibilitzar la seva presència a la societat i els seus reclams. Des de les Pedagogies Feministes es reclama visibilitat i posada en valor de les realitats de tots els infants a l’escola, no només de les famílies heteronormatives: des de l’ús de llenguatge inclusiu a tots els documents de centre, llenguatge iconogràfic, materials usat, texts dels exercicis en diferents disciplines, dictats, llibres de text, llibres i contes. Per tal d’ampliar imaginaris i posar en valor la diversitat de la societat, no discriminar ni invisibilitzar realitats, i deixar d’educar des de la heterobligatorietat i perpetuant el patriarcat.

Amb aquesta entrada oferim contes que ajuden a treballar la perspectiva LGTBI+ de manera transversal (no com a tema principal, o únic tema).  L’objectiu és treballar de manera natural la diversitat LGTBI+, la diversitat de gènere i la no discriminació per raó de gènere. Són contes i àlbums il·lustrats on el tema principal són els hàbits, l’amistat, les emocions, l’autoestima, l’autonomia, la cooperació, la pèrdua… però indirectament, o millor dit, transversalment, mostren la diversitat LGTB. Cal remarcar que la societat en si, és la que és diversa, totes les persones som diverses i conformem aquesta diversitat, no focalitzant la diversitat només en les persones LGTBI+.

D’aquesta manera mostrem altres referents als infants, ajudem a crear imaginaris infantils més rics, diversos, empàtics, respectuosos, justos i alliberadors. Partim de la base de la importància d’oferir altres models heteronormatius, que ofereixin altres alternatives als valors transmesos en la masculinitat i feminitat patriarcal. Si els infants poden trobar altres referents de masculinitats i feminitats on sentir-se identificats, on empatitzar, veure amb naturalitat altres models, podran així escapar més fàcilment de les normes que encotillen les seves identitats.

El casament. Jessica Love. Editorial Kokinos, 2020. Un nou títol de Jessica Love que ens enamora des de la primera pàgina. Il·lustracions que atrapen i et transporten a un món infantil ple de fantasia i alhora tan proper a moltes realitats adultes. Aquí acompanyem en Julián a una boda que desborda sensibilitat. De 3 a 8 anys.

Nou a la ciutat. Marta Altés. Blackie Books, 2021. Mentre acompanyem a un gosset ple d’il.lusió que arriba a una ciutat desconeguda i està ansiós per  trobar una casa on viure, descobrim una ciutat a molt enfeinada i lluny de la seva realitat, per`tan diversa com la realitat és, mentre aprenem que casa nostra no és un lloc, sinó les persones que ens estimen. Molt recomanables tots els contes de Marta Altés. A partir de 3 anys.

 

L’Alba juga. Catalina Pallàs, Mara Cebrián. Onada Edicions, 2010. Alba és una xiqueta de 5 anys que li agrada jugar, aprendre, somiar, riure i gaudir de la vida amb els seus amics i la seva família. Les seves mares la cuiden i la guien perquè aconsegueixi els seus somnis. Aquest títol forma part de la col·lecció Alba té… A partir de 2 anys.

 

Vet aquí dues vegades La rateta que escombrava l’escaleta. Belén Gaudes, Pablo Macías. Editorial Cuatro tuercas, 2016. Una versió més actual del conte tradicional, que transforma aquells elements que fomenten els estereotips dels rols de gènere tradicionals i visibilitza la diversitat familiar present a la nostra societat. A partir de 3 anys.

 

Daddy, Papa, and Me. Lesléa Newman, Carol Thompson. Editorial Random House, 2009. Dirigit a primera infància, ens parla del joc durant els primers anys de vida dels nadons, a través del joc del nadó amb els seus pares. Em va atrapar només veure’l per les il·lustracions tan entranyables. Edició en anglès. Dirigit a primera infància.

 

 

Altres contes que també caben dins aquesta selecció, els trobareu ressenyats a entrades més antigues: Al matí, d’hora, No és hora de jugar, Titiritesa, Martín y la tarta de chocolate, Bebè antiracista, El Frederic i les seves famílies, Buscar, Una gran família.

Aquests títols els podeu trobar a la llibreria Còmplices, Berkana, Llibreria Pròleg (la llibreria de les dones de Barcelona), a la llibreria La Panafricana (especialitzada en literatura de temàtica africana i de migracions, amb una secció dedicada a la canalla molt recomanable) entre d’altres lliberies que lluiten per erradicar les discriminacions de la societat, la llibreria feminista del Poble Sec La Raposa, la també llibreria feminista Calders a Sant Antoni, entre d’altres. 

Comparteix a xarxes socials per arribar més lluny!

Share This