*Totes les fotografies per Pep Domènech i Mas, per la resvista “Els Tots” de Balenyà.
El passat 20 de juny, amb motiu de la setmana de l’orgull LGTBI, l’Ajuntament de Balenyà va organitzar una jornada amb activitats per a totes les edats. Ens van convidar a fer la sessió Explica’m un conte, aquesta vegada amb contes que inclouen la perspectiva LGTBI.
És un format proper, amb la lectura de contes i àlbums il·lustrats als infants. Històries amb una mirada coeducadora que tracten sobre diversos temes i transversalment inclouen la mirada LGTBI. La lectura dels contes amb el visionat de les imatges i il·lustracions dels mateixos contes ajuda a la canalla a crear imaginaris més amplis i menys heteronormatius. Perquè encara que creiem que hem avançat molt en drets, falta molt camí a fer. Us explico un exemple ben recent:
Fa un parell de dies, en un restaurant de Gràcia, a la taula del costat on dinàvem la meva parella i jo, hi havia una nena de tres anys acabats de fer amb la seva mare. Era una nena molt eixerida que es va posar a parlar amb nosaltres. Després d’una estona parlant, ella em va preguntar a on vivíem i a la resposta “Vivim juntes, és la meva novia”, ella va dir: “No es pot, nena i nena, no es pot; i, nen i nen, tampoc”. La mare no sabia on mirar, feia cara d’horroritzada pel que la seva filla estava dient. Potser mai ningú li havia dit expressament a la nena aquelles paraules, però ella ja havia tret les seves pròpies conclusions (amb 3 anys acabats de fer!). Si tots els referents que et rodegen són heterosexuals, tant a casa/família, com a la Tv, sèries infantils, contes, cançons, teatre, cinema, i qualsevol producte cultural, i mai es dóna visibilitat a l’homosexualitat i la diversitat de gènere, difícilment les criatures creuran que és una realitat absolutament possible i desitjable.
És per això que oferim aquesta proposta de contes, que permet que la canalla i les seves famílies es posin les ulleres arc iris a partir dels contes, que ajuden a treballar la perspectiva LGTBI de manera transversal (no com a tema principal, o únic tema). L’objectiu és treballar de manera natural la diversitat LGTBI, la diversitat de gènere i la no discriminació per raó de gènere. Són contes i àlbum il·lustrats on el tema principal són els hàbits, l’amistat, les emocions, l’autoestima, l’autonomia, la cooperació, la pèrdua… però alhora incorporen la realitat LGTBI.
D’aquesta manera mostrem altres referents als infants, ajudem a crear imaginaris infantils més rics, diversos, empàtics, respectuosos i justos, que trenquin estereotips de gènere. Partim de la base de la importància d’oferir altres models heteronormatius, que ofereixin altres alternatives als valors transmesos en la masculinitat i feminitat patriarcal. Si els infants poden trobar altres referents de masculinitats i feminitats on sentir-se identificats, on empatitzar, valorant altres models no normatius, podran així escapar més fàcilment de les normes que encotillen les seves identitats i esdevenir persones més lliures, felices i autèntiques.
Aquesta activitat s’emmarca dins del projecte Biblioteca i Gènere per donar eines a les famílies per treballar la prevenció contra la violència masclista i les violències de gènere.
Molts dels contes explicats durant la sessió els trobareu referenciats al nostre blog, a les entrades “L’hora del conte”.