Durant el mes de novembre hem celebrat 4 jornades festives a diferents escoles de Barcelona per trencar estereotips en el joc infantil. Amb el lema Juguem en Igualtat, la proposta era fer activitats i tallers on fer reflexionar a infants, però també a mares i pares. En total eren 7 activitats diferents, amb l’acompanyament d’una exposició on aportàvem contingut de reflexió per donar sentit a tota les activitats, i el tancament de la jornada amb un espectacle a càrrec de la companyia Vivim del Cuentu.
Durant les properes setmanes anirem descobrint una a una les activitats que hem desenvolupat.
La primera que us volem apropar és Nines i cotxes:
Aquesta activitat parteix d’un projecte coeducatiu que va tenir lloc a una escola publica de primària. A la guia sobre el projecte que va editar la Junta d’Andalusia, concloïen que els infants quan arribaven a P3 ja tenien una concepció molt estereotipada i clarament diferenciada entre “jocs de nenes” i “jocs de nens”.
Van fer una enquesta a parvulari: majoritàriament els infants estaven d’acord que la joguina més estereotipada com de nenes eren les nines mentre que la més estereotipada de nens eren els cotxes.
Així a l’activitat proposada, oferim per torns nines i cotxes als infants creant una dinàmica de joc lliure d’estereotips i sense judicis.
L’objectiu de l’activitat és:
– Posar en valor les cures, significant i elevant els valors que es transmeten quan juguem a nines, les cures pels altres i l’amor entès com respecte a sí mateix i els altres.
– Ajudar a sentir-se identificades a les nenes amb el joc que representa l’àmbit públic, i no només jugar amb joguines restringides a l’àmbit privat.
– Ajudar a sentir-se identificats als nens amb els nadons, la maternitat i les cures.
– Ajudar als nens a jugar sense avergonyir-se a nines i cures, i tenir un espai de joc on gaudir-ne plenament sense judicis.
– Donar als infant arguments que puguin dir per defensar-se de qui es burli d’ells o elles, si alguna vegada s’hi torben en el cas.
– Ensenyar als nens que a les nenes no els hi manca res, sinó que tenen vagina (a través de l’exploració de les nines).
– Ajudar als infants a no associar el gènere d’una persona amb un cert tipus de roba, veient per exemple que no per anar vestits o vestides amb faldilla vol dir que siguem una nena o un nen.
– Donat que estem a quatre dies de Nadal, animar als infants a demanar joguines que normalment no tenen al seu abast.
– Reforçar la idea de que no hi ha joguines de nenes i joguines de nens, sinó joguines i jocs per persones.
– Alhora, fer la reflexió amb les famílies de quines joguines els regalen als infants, depenen de si tenen nenes o nens, i animar-les a canviar els hàbits de compra i joc, basats en estereotips de gènere com majoritàriament ens han fet saber que tenien.
No es tracta de prohibir res, sinó ben al contrari, animar a jugar amb tot independentment del seu sexe.
Com no ens hem cansat de dir, ni ens cansarem mai: No es tracta de prohibir res, sinó ben al contrari, animar a jugar amb tot independentment del seu sexe.
Si voleu que fem a la vostra escola qualsevol de les activitats que desenvolupem i que us fem arribar més informació podeu escriure’ns a contacte@horalliure.com.