Tal com vam anunciar a l’entrada L’hora del conte 8 amb contes sobre educació afectivo-sexual, us apropem un seguit de contes que aborden des de diferents maneres l’abús infantil per poder treballar la prevenció i detecció en casos que s’hi hagi o s’estigui produint. Com dèiem en l’entrada L’hora del conte 8, segons dades de la Fundació Vicki Bernadet que treballa des de fa molts anys en prevenció i acompanyament a les víctimes, el 20-25% de les nenes i nens han patit o patiran abús al llarg de la seva infantesa. Us animem a parlar sobre aquest problema social sense por per donar eines a la canalla per sortir-se’n o protegir-los de possibles situacions.
Les cortines d’aire. Fundació Vicki Bernadet, 2011. Pensat com a eina per ajudar a la infància a saber distingir entre els secrets bons i els secrets dolents, facilitar i normalitzar l’expressió de sentiments, aprendre a comunicar allò que agrada o no agrada, saber identificar persones a qui demanar ajuda i maneres de fer-ho, i prevenir així l’abús infantil. Bona eina per a les famílies i les escoles. Amb exercicis pràctics per treballar el conte. Des de la Fundació Vicki Bernadet ofereixen una activitat a les escoles a partir de la teatralització del conte. De 4 a 10 anys.
La Marta diu no! Cornelia Frank. Editorial Takatuka, 2009. La Marta sovint es queda amb un veí de l’escala que la cuida mentre la mare treballa. La Marta se sent incòmode i no li agraden gens el tipus de carícies que li fa el veí. Un dia esclata i li explica a la mare, qui l’ajudarà a dir prou a la situació. Tot i que planteja una situació que no ha arribat a passar res que sigui punible legalment, és important que la canalla reconegui els dubtes i pros que se’ls plantegen en aquestes situacions i aprenguin a dir NO. A partir de 4 anys.
Crida ben fort, Estela! Bel Olid, Martina Vanda. Editorial Fineo, 2009. Tot i que a l’Estela li agraden moltes coses, n’hi ha d’altres que gens. L’Estela aprèn, de la mà de la seva metre, a cridar ben fort quan passen coses que no li agraden amb el seu oncle Anselm. Un conte que si voleu, podeu escoltar aquí amb la veu de Lluís Homar. A partir de 7 anys.
La asamblea de los monos. Marta Sanchez Batanero, Silvia Álvarez. Editorial Geu, Col. Yo prevengo, 2014. Ino, el petit mico protagonista, marxa de campaments i es troba en una situació desagradable: un joc que no li agrada gens. Explicar-ho a la família ajudarà al fet que l’ajudin i no torni a succeir. Per infants lectors iniciats.
L’ombra de la Clara. Elisenda Pascual Martí. Editorial Urano, 2016. A través de l’ombra de la Clara, entenem com pot ser de difícil portar secrets des de la infància que ens han fet perdre el somriure. L’autora ha creat la pàgina web www.claraysusombra.com, en la qual posa a la disposició dels adults un manual pedagògic del conte. Un recurs complementari que a més d’oferir exemples pràctics i específics sobre què preguntar i com és més clar explicar el conte, introdueix diversos conceptes i reflexions basats en l’educació respectuosa, que plantegen una nova manera de vincular-se amb els més petits.
En aquest apartat també podem incloure els contes El secret d’en Blef i Marta no da besos, ressenyats en L’hora del Conte 3 i L’hora del Conte 2, respectivament, sobre la importància de respectar els límits de la canalla si no volen fer petons. El meu cos és meu!, inclòs en L’hora del Conte 06, també ensenya a la canalla a posar límits i dir no a contacte que els poden ser desagradables. Cal ensenyar-los conscientment que el seu cos els pertany i ningú pot saltar-se els límits que posin com a protecció a relacions abusives.
Aquests títols els podeu trobar a la llibreria Còmplices, Berkana, Llibreria Pròleg (la llibreria de les dones de Barcelona), i a la llibreria La Panafricana (especialitzada en literatura de temàtica africana i de migracions, amb una secció dedicada a la canalla molt recomanable).
Gràcies per compartir a xarxes socials!